Eiwitten (ookwel proteine) zijn onmisbaar voor het menselijk lichaam. Het zijn de bouwstenen van ons lichaam en vervullen tal van functies zoals communicatie tussen cellen, het transport van stoffen en het versnellen van het stofwisselingsproces. Ieder eiwit is opgebouwd uit een reeks aminozuren. De combinatie hiervan bepaalt om wat voor type eiwit het gaat.

 

 

Kijkend naar ons lichaam, dan zijn er 20 verschillende soorten aminozuren die voorkomen. 12 daarvan kunnen we zelf maken, en 8 daarvan niet, welke we dus uit voeding moeten binnenkrijgen. Deze noemen we essentiele aminozuren.
Elke eiwitsoort die deze 8 essentiele aminozuren bevat, noemen we een compleet eiwit. Dierlijke producten zijn altijd complete eiwitten. Denk hierbij aan bronnen als vlees, vis, gevogelte, ei, schaaldieren, melk en melkproducten. Plantaardige bronnen zijn dit (op soja na) veelal niet.

Voldoende eiwitten eten is dus heel belangrijk om fit en gezond te blijven. In deze blog lees je waar je op kan letten bij het shoppen voor eiwitten.

Vegetarisch
Steeds meer mensen eten minder of geen vlees. Uit duurzaamheid, diervriendelijk en milieutechnisch oogpunt logisch! Kijkend naar gezondheid kan dit (zonder passende suppletie) wel leiden tot tekorten van met name de vitamines A, B en D én aan eiwitten in zijn algemeenheid.
Zoals je net kon lezen is het belangrijk om complete eiwitten binnen te krijgen. Omdat plantaardige producten dit veelal niet zijn, is het daarom belangrijk om bepaalde combinaties te maken om er voor te zorgen dat je wel een compleet eiwitspectrum binnenkrijgt.

Als vegetariër kan je hierbij denken aan de volgende combinaties:
– Peulvruchten met granen (bij voorkeur glutenvrij!)
– Peulvruchten met noten
– (Glutenvrije) Granen met noten
– Rijst met bonen
– Mais met bonen

Wissel deze combinaties goed af. Peulvruchten bevatten ook weer anti-nutrienten; stoffen die de vertering en de opname van goede voedingsstoffen kunnen verstoren. Denk hierbij aan fytinezuur, saponines en lectines. Kies daarnaast voor glutenvrije granen als quinoa en boekweit en neem de noten ongebrand (en bij voorkeur geweekt).

Vleesvervangers
De markt van vleesvervangers is door de opkomst van het vegetarisme de laatste jaren enorm gegroeid. Helaas is een groot deel hiervan gemaakt van sterk bewerkte eiwitstructuren waar veel mensen een intolerantie voor hebben. Denk hierbij aan caseïne, soja en gluten. Ook bevatten deze producten veelal smaakversterkers zoals E621 en zijn vleesvervangers daarmee bommetjes van stoffen die (laaggradige) ontstekingsreacties geven.
Bovendien kunnen grote hoeveelheden soja een vertraging van de schildklier geven omdat het jodium afvoert. En bij mannen kan het een overschot geven van oestrogene (vrouwelijke) kenmerken.
Daarmee hoef je soja niet volledig te weren. De gefermenteerde soorten miso, tamari, tempeh, natto en gefermenteerde sojasaus zijn absoluut aan te raden en kunnen een heerlijke smaak geven aan je maaltijd.

Ben je vegetarisch maar niet veganistisch? Dan kan je overwegen om geiten- en schapenzuivel toe te voegen aan je voedingspatroon om zo een breder eiwitspectrum op makkelijke wijze tot je te nemen.
Geitenmelk is beter voor ons lichaam doordat het een andere vorm van caseïne bevat dat beter te verdragen is door ons mensen én omdat het geen agglutinine bevat (koemelk wel). Deze stof zorgt dat vetbolletjes in de maag gaan samenklonteren.

 

Flexitarier
Dit zijn de mensen die bewust minder vlees eten (bijvoorbeeld 1 of meerdere dagen in de week niet) maar vlees niet volledig mijden. Het voordeel van meer plantaardig eten is dat planten tal van stoffen bevatten die helpen bij het ontgiften en jong houden van je lichaam. Denk hierbij aan chlorofyl (het stofje dat donkergroene groentes hun kleur geeft) dat zware metalen helpt af te voeren, anti-oxidanten die veroudering tegen gaan en pectine dat helpt bij ontgiften. Daarnaast helpen groente het zuur-base evenwicht in je lichaam te herstellen en staan ze bol van vezels die o.a. bijdragen aan een goede stoelgang.

Als flexitarier zal je minder snel tekorten oplopen én bespaar je op suppletie doordat je toch een deel van de voedingsstoffen uit dierlijke bronnen kan halen.

Sinds kort kan je kan ook kiezen voor best of both worlds met de Flexiburger. Deze burger bestaat voor
50% uit grasgevoerd rundvlees en voor 50% uit plantaardige ingrediënten ZONDER kunstmatige toevoegingen.

 

Vlees
Ga je wel voor vlees, kies dan bewust. Je kent ongetwijfeld de gruwelijke filmpjes van de dieren uit de bio industrie die in no-time worden vetgemest en leven onder erbarmelijke omstandigheden.
Hun voeding (vaak graan, soja en mais) is er puur op gericht om zo snel mogelijk te groeien en daardoor is het vlees uit de bioindustrie kwalitatief een stuk minder hoogwaardig voor ons.

Kies daarom voor biologisch en bij voorkeur grasgevoerd vlees. Los van het feit dat dit veel smaakvoller is en per saldo dus hoogwaardiger door de betere voeding en levensomstandigheden van de dieren, is het ook zo dat met biologisch vlees niet of nauwelijks mag worden gesjoemeld. Er wordt geen water aan toegevoegd (denk aan de plofkip), er wordt minder gebruik gemaakt van nitriet ((E250, het stofje dat rood vlees mooi en langer houdbaar houdt, maar wat in het lichaam kan worden omgezet in het kankerverwekkende nitrosamine) en er is veel minder kans op resten van antibiotica en antibioticaresistente bacteriën.

Vlees is een belangrijke bron van eiwitten met een hoge biologische waarde en bevat daarnaast tal van andere goede stoffen als omega 3 vetten, creatine, carnitine en taurine.  Ook ondersteunt vlees een goede hormonale balans omdat het de bouwstoffen hiervan levert: namelijk complete eiwitten en cholesterol.

Het beste kan je kiezen  voor de onbewerkte vleessoorten als gehakt (ongekruid!), tartaar en biefstuk. Bij producten als slavinken, hamburgers en worst zitten toch vaak smaakversterkers en andere ongewenste stoffen toegevoegd. Lees in ieder geval het etiket goed!

Ditzelfde geldt voor gevogelte.

Varkensvlees
Hoewel veel mensen dol zijn op varkensvlees, kan het toch zinvol zijn om dit te gaan minderen danwel helemaal te mijden. De reden hiervan is dat varkensvlees van nature veel meer histamine bevat dan rundvlees of gevogelte. Dit hoort bij de varkens, maar niet bij mensen en wat je veelal ziet is dat mensen die veel varkensvlees eten allergische reacties (acne, onrustige huid, darm/stoelgangproblemen, astmatische klachten etc) en (laaggradige) ontstekingen krijgen.
Wil je toch varkensvlees blijven eten? Kies dan ook hier weer voor de biologische variant.

Vis
Ook bij vis zijn er voor- en nadelen. In grote zeevissen worden veelal zware metalen, dioxines en pesticiden aangetroffen. Kweekvis is meestal minder verontreinigd maaaaaaaaar, weer vaker vervuild met antibiotica.

Toch is vis een rijke bron aan eiwitten. De vette vissen (zalm, makreel, haring sardines) zijn bovendien rijk aan omega 3 vetzuren (ontstekingsremmend) en vitamine D. Daarnaast bevatten de magere vissoorten (kabeljauw, koolvis en schelvis) belangrijke hulpstoffen voor een goede schildklierwerking (jodium en selenium)

Kies daarom bij zeevis bij voorkeur voor de kleinere vissen als haring en sardines. Deze staan lager in de voedselketen en bevatten relatief minder schadelijke stoffen. Toch wegen de gezondheidsvoordelen van vis niet op tegen de nadelen en vast vis absoluut in een voedend (gezond) voedingspatroon.
Combineer ze vooral met lekker veel groentes, die de ontgifting weer ondersteunen.

Kortom
Eiwitten vormen dus belangrijke bouwstenen voor je lijf. Ze geven je een langer verzadigd gevoel en ondersteunen bij een goede stofwisseling. Het is daarom aan te raden om 3x daags eiwitten tot je te nemen, zo’n 100-125 gram per portie voor vrouwen en 150-175 gram voor mannen. Afhankelijk van je voorkeur (vega/flexi/vlees), heb je kunnen lezen waar op te letten.
Kies voor puur en onbewerkt. Lees de etiketten en mijdt de smaakversterkers en andere onhandige hulpstoffen. Kies voor biologisch en grasgevoerd.
Enkele leveranciers die ik je hiervoor kan aanraden zijn:

Schotsehooglanders.nl

De Streekboer

De Woeste Grond

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.