Orgaanvlees, eerlijk is eerlijk, ik gruwelde er van. De geur, de structuur, brrrr mij niet gezien (op een lekkere pate na overigens). Tot ik onlangs een verdiepingsblok orthomoleculaire geneeskunde volgde en daarbij de lever toch ELKE keer weer als een van de belangrijkste voedingsbronnen naar voren kwam van vitamine A, D en B-vitamines. Niet voor niets dat het orgaanvlees bij inheemse stammen als eerste uit een gevangen dier wordt gehaald en wordt gegeven aan de ouderen en zwangeren. Tijd om hier eens een lekker recept van de te gaan maken dus. En dat werd deze runderpate van grasgevoerd rundergehakt en -lever.

Vitamines A&D hebben zo’n grote invloed in het lichaam, dat het zelfs toegang heeft tot de celkern waar het invloed heeft op je DNA. Vitamine A helpt daarnaast specifiek bij een goede oogfunctie, het tot stand komen van gezonde luchtwegen, huid en botten, het instandhouden van een goed immuunsysteem, een goede productie van schildklier- en steroidhormonen en functioneert het als anti-oxidant.

Vitamine D speelt ook een rol in de calciumhuishouding, ondersteunt een goed functionerend immuunsysteem en is een co-factor bij de productie van insuline (en is daarom zo belangrijk ook in relatie tot diabetes!). Meer specifiek over vitamine D kan je ook hier lezen.

De B-vitamines spelen een essentiële rol in de methylering; het proces dat de basis is voor een goede gezondheid.

Het was me dus helemaal duidelijk, hier moest ik wat mee…en dan iets lekkers!
Dat werd deze heerlijke pate van gehakt en lever van de Schotse Hooglanders: grasgevoerd en dus gegarandeerd vrij van allerlei stoffen die je zeker niet in je lijf wilt hebben.

Ingrediënten:
2 grasgevoerde runderlevers
600 gram grasgevoerd rundergehakt
1 flinke hand peperkorrels
8 champignons, fijngehakt
1 peen, in stukjes
2 uien, in parten
3 tenen knoflook
200 gr plakjes ontbijtspek (via schotsehooglanders.nl)
Keltisch zeezout
Laurierblaadjes

Doe de ui, knoflook, zout, levers en wortel in de keukenmachine en maal het fijn. Doe dit mengsel door het gehakt en kneed dit door elkaar, samen met de peperkorrels.
Bekleed het bakblik met plakjes spek, en daarna ook de bovenkant. Verdeel vervolgens de laurierblaadjes over de bovenkant en dek het af met aluminiumfolie waarin je wat gaatjes prikt. Zet dit 60-70 minuten in de oven op 190 graden.

Laat de pate daarna minimaal een nacht afkoelen in de koelkast. Zelf vond ik m na 2 dagen nog veel lekkerder.
Heerlijk te combineren met zeewierchips (seamorefood.com) en country ketchup (oa verkrijgbaar bij Wijn & Spijs).

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.