Het begon allemaal vorig jaar zomer op een camping in Lugrin, Frankrijk. Daar waar je misschien wel wat Nederlanders verwacht, bleken we notabene hele leuke buren uit Gorredijk te hebben!

Al gauw kwamen we aan bij het onderwerp: en wat doe jij dan? (en voor ons dus The Unit) En guess what, fanatiek sloeproeister Anke zocht met haar team nog een plek voor de wintertraining. Zo gezegd, zo gedaan! Na een kennismakingstraining eind vorig jaar besloten Jetske, Anke, Lalita en Dete zich voor de voorbereiding van het seizoen 2017 bij ons aan te sluiten met als doel om sterker en belastbaarder te kunnen beginnen aan de trainingen en wedstrijden in 2017.

Het roeien
Jetske zit het langst in het team, en beleeft dit jaar haar 10e seizoen. Ook Anke (7e seizoen), roeit al een behoorlijk aantal jaren, en Dete en Lalita roeien dit jaar voor het 3e seizoen.

Ze zijn lid van Den Bealch, en roeien met een team van 8-10 dames.
In een sloep kunnen 8 dames plaatsnemen, en gezien de intensiteit van de sport is het op zijn minst prettig dat er 2 reserves/wissels zijn. Het is namelijk letterlijk hollen of stilstaan.

Als je zit, zit je in een vaste positie, benen vastgeklemd en je kan maar 1 kant op: van voren naar achteren. Iedereen heeft ook een vaste positie in de boot. Je kan je dus voorstellen dat, doordat je maar aan 1 kant roeit, je ook ongelijk belast wordt, wat de sport blessuregevoelig maakt.

Een riem op zich weegt al 7 kg. Een wedstrijd is gemiddeld 2 uur en elk half uur heb je slechts 30 seconden rust. Daarmee is het een absolute duursport, op vol vermogen, waarbij explosiviteit hard nodig is om snel te kunnen inhalen. Dete: “Het is letterlijk hollen of stilstaan. Als je roeit, ga je volle bak er in. Slow steady tempo is geen optie. Je wilt zo snel mogelijk zijn, en het liefst zoveel mogelijk sloepen inhalen”.

Vandaag de dag zijn er diverse soorten sloepen. Deze dames varen in een authentieke houten sloep, maar je hebt ze ook van polyester, welke veel sneller door het water gaan.

Het wedstrijdroeien heeft dan ook een bijzonder reglement om dit eerlijk te houden. De houten boten mogen eerder starten, en aan het einde van de wedstrijd is er een lastige eindcalculatie om te bepalen hoe het eindklassement is. Het is dan ook niet de eerste keer dat het wel eens mis gaat, verschillende teams hebben al eens een beker moeten inleveren vanwege een uiteindelijk afwijkende eindscore.

De Jumbo-sloep uit Lemmer is de gedegen concurrent voor de dames. Deze sloep is vergelijkbaar met die van hun, en daarmee een goede benchmark. Dé sloep die ze absoluut voor willen blijven!

 

Sociale sport
Naast dat het roeien een fanatieke sport is, is het ook heel sociaal. Lalita: “3x per jaar zijn we een weekend weg voor wedstrijden. Ook al sta je misschien ergens even zonder je team, je medeleden van de vereniging zullen altijd op je passen. Naast hard sporten is er ook altijd genoeg ruimte voor ontspanning na een wedstrijd en de gezelligheid met elkaar”.

Den Bealch kent in totaal 75 leden, inclusief de recreanten teams.
Tijdens de wedstrijd zelf is het echter vooral knallen. Dat kan je goed zien tijdens de Amsterdamse Grachtenrace, waar het naast vol gas gaan, soms ook gewoon gokken is om tijdens het inhalen goed uit te kunnen komen onder bruggen door.

Training
In het seizoen trainen de dames gemiddeld 2x in de week. Buiten het seizoen hebben ze 1x bij Wout Zijlstra een winterseizoen voorbereiding gedraaid en dit seizoen bij The Unit. In The Unit trainen de dames 2x per week: 1x upper body en 1x full body om zo het volledige spectrum te pakken. Elke week een beetje zwaarder of meer dan de week er voor en jawel: het resultaat werd gemerkt tijdens de eerste training op 21 februari jl. Anke: “Ik merkte meer kracht in mijn bovenlichaam en schouders en ook mijn uithoudingsvermogen is absoluut beter in vergelijking met andere seizoenen wanneer ik geen wintervoorbereiding heb gedaan”.

6 mei is de eerste wedstrijd in Grou. Wij zijn dan ook zeer benieuwd wat het resultaat gaat zijn en houden je op de hoogte!

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.