Je huid is een van de grootste organen van je lichaam en onderdeel van het “afweersysteem” van de slijmvliezen. Een van de barrières tussen jouw binnen- en buitenwereld en tegelijkertijd ook een spiegel van hoe jouw binnenwereld er “voor staat”.

Vandaag de dag hebben veel mensen huidproblemen. Denk aan acne, rosacea, eczeem en overgevoeligheden.

Met voeding en lifestyle kan je van “binnenuit” hier zelf een boel aan doen, maar een goede huidverzorging is zeker zo belangrijk. Vandaag spreek ik daarover met Ria Wille. Eigenaresse van Skinvital in Gorredijk. Ze is al 20 jaar schoonheidsspecialiste en expert in het behandelen van acne en bindweefselmassage.


Ria, hoe belangrijk is nou eigenlijk een goede huidverzorging?

Zoals je in de intro al zei, heeft de huid een barrièrefunctie en beschermt je daarmee tegen invloeden van buitenaf. Vandaag de dag worden we de hele dag door aan veel schadelijke stoffen blootgesteld. Denk onder andere aan pesticiden op voeding, fijnstof en zware metalen in verzorgingsproducten.

Wanneer de huid beschadigd raakt, kan hij deze barrièrefunctie steeds minder goed uitvoeren waardoor bacteriën, allergenen en andere schadelijke stoffen steeds dieper ons lichaam binnen kunnen dringen en daar schade aan kunnen brengen. Het goed onderhouden van die barrière is dus belangrijk om je lichaam ook op diepere lagen gezond te houden.


Wat zie je in de praktijk vaak mis gaan met huidverzorging?

Eigenlijk zijn dat 2 dingen: te intensief reinigen met agressieve reinigingsmiddelen of helemaal niet reinigen. Te intensief reinigen met agressieve reinigingsmiddelen zorgt er voor dat de huid uit droogt. Je schrobt als het ware die beschermlaag er helemaal af. De huid heeft dan zo’n 24 uur de tijd nodig om te herstellen. Die tijd krijgt het vaak niet omdat dan de huid opnieuw wordt gereinigd. Dat maakt dat je op die manier stukje bij beetje die beschermfunctie steeds minder maakt wat resulteert en een chronisch droge en erg gevoelige huid met kans op ontstekingen of allergische reacties.

Ik hoor nog vaak de overtuiging ook dat het niet nodig is je huid te reinigen als je geen make up gebruikt. Dit is echter niet waar. Je huid maakt namelijk de vetachtige stof talg aan die je beschermt tegen de indringers van buitenaf. Ook houdt die talg de natuurlijke beschermlaag in tact. Door een verstoorde hormoonhuishouding (wat weer komt door o.a. pilgebruik, verstoorde leverwerking waardoor je afvalstoffen niet goed kan afbreken en pesticiden), kan er echter een overproductie komen van talg, dat dan op de huid blijft liggen en poriën kan verstoppen. Dit geeft op zijn beurt dan weer acne . Door op een goede manier ’s morgens en ’s avonds te reinigen, ondersteun je de huid in zijn functie, en spoel je overbodige afvalstoffen en zweet weg.


Wat is dan wél een goede huidverzorging?

Dat is heel erg afhankelijk van het huidtype dat je hebt. Dus voordat je wat dan ook op je gezicht smeert, is het goed om dit door een expert zoals een schoonheidsspecialiste te laten bepalen. Sowieso is het goed om te kiezen voor een milde reiniging die er voor zorgt dat afvalstoffen wel worden verwijdert, maar dat de natuurlijke beschermlaag in tact blijft. Denk hierbij aan zo’n kledingroller: je haalt de haartjes die je niet op je kleren wilt weg, maar je kleding raakt niet beschadigd.

Een stof waar je op kan letten is SLS: sodium lauryl sulfaat. Dit is een stof die er voor zorgt dat producten lekker gaan schuimen, maar droogt de huid ook uit. Het verwijdert echt die beschermde talglaag waardoor de beschermfunctie letterlijk weggewassen wordt waardoor je uiteindelijk een constant droge huid krijgt.

Daarnaast is de huid hydrateren voor iedereen een aandachtspunt. Bij heel veel mensen is de huid vochtarm door het drinken van te weinig water, te veel koffie/alcohol, droge lucht in huis door verwarming en/of airco waardoor het langzaamaan uitdroogt.

Dit kan je tegengaan door voldoende water te drinken (2-2,5 liter per dag), en bijvoorbeeld een  goede creme te gebruiken met hyaluronzuur. Hyaluronzuur is een lichaamseigen stof dat tot 1000x zijn eigen gewicht in water kan binden. Het zorgt voor stevigheid en soepelheid. Bindweefselmassage stimuleert ook de aanmaak van hyaluronzuur (en collageen), wat dus zorgt voor een stevige en soepele huid.


Bruin worden zou nooit een doel op zich moeten zijn

Tot slot is een goede bescherming tegen de zon echt essentieel voor het behoud van een goede en gezonde huid. Nog steeds stijgt het aantal mensen dan huidkanker krijgt. Dat komt o.a. doordat mensen vaker (op vakantie) in de zon zitten, langer in de zon zitten en niet gewend zijn aan de krachtige zon in het buitenland. Veelal wordt er (te) weinig gesmeerd of wordt er gedacht: 1x smeren met factor 50 en dan ben ik de hele dag door beschermt, maar dit is eigenlijk een soort schijnveiligheid. Want door de hitte ga je zweten, je duikt eens een keer (of 2) de zee in en zo verdwijnt die beschermlaag vanzelf.

Regelmatig smeren is daarom écht essentieel om je te beschermen. Liever een aantal keren per dag met een lagere factor, dan 1x met factor 50. Het bruin worden, ofwel de verkleuring van de huid geeft eigenlijk al aan dat de huid zich bezig is te beschermen. Bovendien kan je je huid niet “trainen” op dit gebied. De mate waarin je verkleurt, hangt af van je huidtype. Natuurlijk heb je de vitamine D wel nodig voor een gezond lichaam. Maar die vitamine D doe je ook al op als je 10-20 minuten (onbeschermd) in de zon zit. Een goede strategie is daarom bijvoorbeeld vroeg op de dag, of later op de middag (wanneer de zon niet op zijn felst is), 10-20 minuten onbeschermd in de zon te zitten en daarna wel te kiezen voor een goede bescherming.

 

Over die vitamines gesproken; anti-aging is en blijft natuurlijk een trend. Welke voedingsstoffen spelen een belangrijke rol bij het behoud voor een goede en vitale huid?
Bepaalde vitamines, mineralen en vetzuren hebben een specifiek belangrijke rol bij de bescherming van de huid tegen o.a. vrije radicalen en ontstekingen. Het is dus altijd goed om verzorgingsproducten te kiezen waar deze voedingsstoffen specifiek inzitten en daarnaast voeding te kiezen die hier rijk aan zijn.
De belangrijkste zijn:
Vitamine B3: Niacinamide zorgt voor de aanmaak van ceramiden en vrije vetzuren. Dit zijn natuurlijke huidvetten die de barrièrefunctie versterken. Hierdoor verliest de huid minder vocht en is beter bestand tegen invloeden van buitenaf. B3 werkt licht exfolierend, ontstekingsremmend en reguleert de talgproductie waardoor het goed werkt tegen schilfertjes, acne en zorgt het voor een gladdere huid.
Voeding die rijk is aan B3 is o.a. (biologische) kalkoen, kip, lever en paddenstoelen.

Vitamine A: Vitamine A of ook wel retinol in de cosmetica, werkt ontstekingsremmend, stimuleert de gezonde celdeling en vermindert de zonschade. Retinol in cosmetica is echter wel een lastig dingetje. Vitamine A is namelijk heel instabiel en oxideert daardoor snel. Alleen in de juiste vorm (hoe is het “verpakt” in de creme) heeft het een werking. Dit staat helaas niet vermeldt op de verpakking van de creme in de winkel dus daar moet je echt even naar informeren.
Voeding die rijk is aan vitamine A is o.a. (biologische) lever, eierdooiers en wortelen.

Vitamine C: Is heel belangrijk bij de opbouw van collageen in de huid. Het werkt als anti-oxidant tegen zonschade, huidveroudering en acne. Vitamine C werkt het beste samen met vitamine E. Ook vitamine C kan niet tegen zuurstof en zonlicht en moet dus ook goed verpakt zijn om zijn werk te kunnen doen. Vitamine C in een verzorgingsproduct is pas echt werkzaam vanaf een concentratie van 10%.
Voeding rijk aan vitamine C is o.a. broccoli, zwarte bessen en rode paprika

En tot slot Omega 3. Dit vetzuur werkt ontstekingsremmend en zorgt voor een sterkere barrièrefunctie van je huid. Het werkt dus goed bij acne, rosacea en eczeem. Vandaag de dag is de balans tussen het ontstekingsremmende omega 3 (vanuit o.a. vette vis, grasgevoerd natuurvlees en zaden als chia-, lijn-, en hennepzaad) en ontstekingsbevorderende omega 6 (uit o.a. noten, zaden en plantaardige olieeen) ver te zoeken waardoor mensen steeds ontstekingsgevoeliger worden. In veel bewerkte producten worden omega 6 vetzuren gebruikt en niet veel mensen eten structureel 3x in de week vette (wilde) vis. Puur en onbewerkt eten is daarom een hele goede keuze om alle voedingsstoffen die we net hebben genoemd binnen te krijgen. En weet je van jezelf dat je geen vette vis (makreel, zalm, haring, sardines) lust, dan is het overwegen van een goed visolie supplement de moeite waard!


Ria, je bent expert in het behandelen van cliënten met acne klachten. Wat zie je vaak in jouw salon?

De cliënten in mijn salon met acne klachten kan ik grofweg indelen in 2 categorieën: pubers, in de leeftijd van 14 tm 20 en vrouwen vanaf 35 die (weer) last krijgen van acne. Veelal zit hier een hormonale oorzaak achter die er voor zorgt dat de huid verandert. Bij pubers is dat het natuurlijke proces van de ontwikkeling van de geslachtsklieren. Bij vrouwen vanaf 35 is dat veelal een veranderde hormoonhuishouding door zwangerschap(pen), stress, belasting van zware metalen en pesticiden, verkeerde voeding, alcohol, roken en pilgebruik. Deze belasten in dit geval ook “de binnenwereld” en dan met name de darmen, wat zich dan weer uit in o.a. een onzuivere huid.

De darmen vormen samen met de huid, longen, ogen, keel/neus/oren, blaas, anus en vagina het afweersysteem van de slijmvliezen, wat de barrière vormt tussen “binnen” en “buiten”. De hele dag door beschermt het ons tegen indringers die onze binnenwereld eigenlijk niet tolereert zoals zware metalen (uit bijvoorbeeld aluminium in deodorant, fluor in tandpasta, kwik in vis, amalgaanvullingen), verkeerde voeding die irriterend werkt in de darm, pesticiden die op onze voeding zit, fijnstof in de lucht, medicatie en ga zo maar door. De sterkte van dit immuunsysteem hangt van binnenuit af samen met hoe gezond je darmen zijn. In je darmen leven duizenden bacteriën, parasieten, schimmels en gisteren die samen een wereld op zich vormen. Ze hebben allemaal een bepaalde functie en moeten, voor een sterk lichaam, in een bepaalde onderlinge verhouding tot elkaar staan. Hoe meer deze onderlinge verhouding verstoord raakt (door voedingsfouten, stress, medicatie, pilgebruik etc.), hoe zwakker dit systeem. Dit kan zich dan uiten door huidproblemen (eczeem, rosacea, acne), regelmatige blaasontstekingen, astma, allergieën, non stop verkouden zijn, vaginale schimmels etc. In welke vorm zich dit uit, is bij iedereen anders.

Het goede nieuws; door op meerdere vlakken je leefstijl aan te passen en je huid goed te verzorgen kan je dit dus ook weer omkeren!


Vandaag de dag is iedereen hartstikke druk en nemen we steeds minder tijd voor onszelf. Wat zijn jouw gouden tips om ondanks de drukte er toch fris en fruitig uit te blijven zien?

Ik hoor veelal dat vrouwen er aan het eind van de dag geen zin meer in hebben om uitgebreid hun gezicht te gaan reinigen, maar eigenlijk zo snel mogelijk in bed willen liggen. Mijn tip is daarom ook: doe dit vast eerder op de avond wanneer je nog actief bent. Bijvoorbeeld na het eten, of wanneer je de kinderen naar bed brengt. Ook kan je prima multitasken door lekker een maskertje te pakken terwijl je de was wegwerkt.

En daarnaast is jezelf een stuk ontspanning gunnen ook super belangrijk…lekker eens in de 6 weken een moment voor jezelf boeken bij de schoonheidsspecialiste. Naast dat het een extra boost is voor je huid, is het ook écht even lekker ontspannen en jezelf laten verwennen.

Een goede huidverzorging valt of staat met goede producten voor thuis. Als je bij mij eens in de 4-8 weken komt en je gebruikt tussendoor geen passende producten bij jouw huid, beginnen we in de salon eigenlijk elke keer weer opnieuw. Terwijl als je thuis je huid goed verzorgt, we tijdens het bezoek in de salon juist een “step up” kunnen doen op hetgeen je zelf thuis al consequent doet. Zo bouw je stapje voor stapje naar een gezonde en stralende huid.

Wil jij jezelf goed laten adviseren over een passende huidverzorging en/of jezelf verwennen met een heerlijk behandeling?

Neem dan contact op met Ria:

Skinvital
Voltawerk 44 
8401 EN Gorredijk
0513-490208

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

The Unit S&C draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches