Iedereen kent wel die momenten dat je weerstand voelt voor iets wat je eigenlijk wel of juist niet zou moeten doen. Denk aan de koude douche, die dag juist wel gaan sporten, meteen uit je bed gaan en niet snoozen etc.

Weet dat dit eigenlijk een heel natuurlijk proces is. Ik zal je uitleggen waarom.

Reptielenbrein

We hebben een deel in onze hersenen genaamd “ het reptielenbrein”.

De functie van dit deel is OVERLEVEN! In een split seconde bekijkt dit deel of je moet vechten of vluchten (die fight or flight mode)

Je hartslag verhoogd, pupillen staan wijder, adrenaline wordt aangemaakt-klaar om in actie te komen.Nu hoeven we over het algemeen in deze tijd niet meer te vluchten of te vechten voor ons leven maar “kickt” dit stukje brein nog steeds in als je in nieuwe situaties komt en kan weerstand geven.

“Ik heb toen dit en dit gedaan en het overleefd. Als je het weer zo doet blijven we leven dus doe X niet of Doe Y zo.”

Als voorbeeld:

Het eerder op staan. Ik had de overtuiging dat ik niet geschikt was om vroeg op te staan en dat ik die slaap echt nodig had (story). Het voelde dus in het begin een tijd ongemakkelijk om vroeg op te staan en ging niet van harte.
Bleef ik naar dat reptielenbrein luisteren (doe het niet, je hebt slaap nodig, niet goed voor je etc etc) dan was er niets veranderd. Liep ik nog steeds achter de feiten aan, kwam ik tijd te kort en bleef het haasten in de ochtend.

Tegenwoordig word ik bijna standaard voor 06.00 wakker, heb ik tijd om te mediteren, iets te leren/lezen over business, spiritualiteit, training etc, dek ik rustig de tafel, ontbijten we met z’n allen en hebben zelf nog tijd over en begin de dag krachtig en positief.

 

Als we dus zo primitief naar dit reptielenbrein blijven luisteren, blijf je in de “overlevingsmodus” waar je nu in zit.  Daarmee hou je ook vast aan oude, beperkende en negatieve patronen (die best wel eens de oorzaak kunnen zijn waarom jij nu niet tevreden bent met jezelf).

 

Je kent deze vast wel:

Wil je in topshape komen, je conditie verbeteren, een bewustere lifestyle? Dan zal je dus nieuwe, andere of dingen moeten doen.

In het begin kan het moeite kosten om discipline en doorzettingsvermogen te kweken zoda jij controle krijgt over je Reptielenbrein en er zullen ongetwijfeld ook momenten komen dat we je toegeeft. Accepteer dit dan en ga verder.

 

Daarbij komt ook weer:

Wat wil je precies bereiken?

Waarom wil je zo exact dit bereiken?

Geeft dit je echt voldoening?

Wat is er allemaal voor nodig om dit te bereiken?

Welke stappen moet en kan ik vandaag doen om dichterbij te komen?

Zorg dat je hiermee de kapitein wordt op jouw schip en exact weet wat je koers is. Kickt je reptielenbrein in (waar je je nu bewust van bent) en weet je of X je dichter of verder bij je doel vandaan brengt, dan is de kans veel groter dat je nu wel die controle pakt: wel naar de gym gaat, wel eerder op bed gaat, niet weer die snooze button indrukt, wel met meditatie start, begint met een koude douche in de ochtend etc.

Ik hoop dat je wat aan deze blog hebt en het je verder helpt in je persoonlijke ontwikkeling en het behalen van je doelen. Als je er wat aan hebt gehad, deel het met anderen, praat er over om ook hun weer te helpen.

Get strong, fit, healhty and happy!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.